LO föreslår stopp för höjningar av kommunalskatten

Visst är det ett bra förslag, men då måste staten sluta vältra över kostnader på kommuner. Men detta måste sättas in i sammanhang. Det är visserligen oppositionens uppgift att ständigt vara beredd att bilda regering - när som helst om regeringen utlyser nyval. Men det är inte ansvarsfullt att själv ställa till med nyvalscirkus ett halvår före ordinarie val. Kan man inte vänta med att försöka fälla regeringen till nästa ordinarie val, borde det ha gjorts vid halvtid, d.v.s. september 2016, Hoppar man inte på tåget i tid, får man snällt vänta till nästa. Det är dessutom ett ovärdigt skattegnöl, i brist på något mer rejält.
 
Alliansparterna är själva skuld till de nödvändiga skattehöjningarna, eftersom de migrationspolitiska överenskommelserna mellan alliansens om Mp lade grunden till de stora utgiftsökningarna. Anser man seriöst att regeringens förslag är "skadliga för Sverige" får man själv föreslå ny skatter. Flygskatten är en bra skatt, eftersom den är hälften per km om man åker dubbelt så långt. Det är inte de km-avgifter som tågbolagen betalar.
 
Subsidiaritetsprincipen, som innebär att beslut ska tas på "lägsta effektiva nivå" är bra. Därför måste vi behålla alla tre beslutsnivåerna med egen beskattningsrätt: stat, landsting och kommun. Utspelen om att skrota landsting /regioner är högerpopulism, som plötsligt dyker upp i röda kläder. Det var ett moderatförslag från 1990-talet. Försvinner "mellannivån" blir det mindre effektivt, och bristande effektivitet kostar också pengar, även om man kan spara på demokratin. Den som har att besluta om en verksamhet ska också betala för densamma. Detta talar mot höjda statsbidrag till kommunerna. Vad som talar för är den ojämlika skattekraften.
 
Ett alternativ till statsbidrag till kommunerna kan dock vara att en del av de skatter, som nu går till staten, går till kommunerna i stället. Jag håller helt med om LO:s förslag att stoppa kommunalskattehöjningar är jättebra.
 
1. Inför ett tak för den kommunala utdebiteringen (till kommun + landsting) på 20 % av inkomsten.
 
2. Inför en progressiv inkomstskatt på mellan 1 % och 99 % i alla inkomstlägen (Men då ska kurvan utformas så att ingen i praktiken behöver betala 99 %.)
 
3. Gör om EU-avgiften till en skatt, som redovisas på skattsedeln.
 
Gör en total översyn av skattesystemet, men i den ska ingå en översyn av ansvarsfördelningen mellan stat, landsting och kommuner. Räddningstjänsten bör förststligas, närpolisverksamheten bör kommunaliseras och samordnas med kommunernas övriga brottsförebyggande verksamhet. Staten ska handha ledningen av kampen mot missbruket, genom föreskrifter, tillsyn och analysverksamhet. Landstingen eller regionerna ska inrätta en särskild förvaltning för tvångsvården av missbrukare och kommunerna ska ansvara för nykterhetsarbetet lokalt och öppenvården (dagverksamhet mm) för missbrukare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0